Шкаф за столовата – разновидности

Какви шкафове за столовата може да намерите на пазара? Можете да изберете от следните мебели за съхранение на посудата: витрина и креденца, сервант и бюфет.

Креденца

На базата на тумбест шкаф. Първите предмети за съхранение е посудата, където лавиците са хоризонтални. Тук лавиците се отличават много от мебелите за съхранение на бельо и дрехи, като този модел италианците го наричат със звучното име credenza.

Креденца – това е най-малкия шкаф за посуда. Той представлява тумбест шкаф с отварящи се вратички, над които в прав ред се разполагат подвижни чекмеджета. Настолната креденца служи за повърхност при сервиране.

Отначало подобни комоди са се произвеждали за църковни храмове (в тях съхранявали ритуални съдове и вино), но по-късно се използват и от миряните. Например, за «залата за обяд» Римският папа има креденца с вградена сребърна купа за миене на ръце.

Сервант и бюфет

Креденца с «надстройка». За кухненските предметите и посуда има една мебел, която е с чекмеджета и лавици, а французите я наричат «buffet» – удачен е за механи, места за продажба на напитки и закуски в училища, РСВ вагони, параходи и др. Серванта или бюфета са проектирани за съхранение на посуда, покривки и някои запаси от продукти.

При класическия бюфет има три реда: два ниски закрити, горен застъклен с обемна ниша. Възможен е вариант с открити полици на върха и отваряеми вратички ниско долу. Често бюфета има подвижна полица – допълнителна плоскост, на която ще бъде удобно да се поставят блюдата преди поднасяне на масата.

Шкаф със стъклени стени

Бюфет със стъклени стени. Те са за тези, които притежават церемониални сервизи комплектувани с десетки предмети. Един от моделите на подобен бюфет е с напълно закрита задна стена. Като връхната й част има остъкление от трите страни: фасада и две стени. В ниската част долу, се намират отваряеми врати, зад които има разположени полици.

Витрина

Всичко на показ. Витрината не прилича на всички останали шкафове за столовата – тя е остъклена от долу до горе от всичките четири страни. Някои модели са изцяло изработени от стъкло: прозрачни и «под» и «таван», да не говорим за рафтовете. В такава витрина се поставят преди всичко най-красивите съдини: кристални чаши, ръчно рисуван порцелан… Такива мебели, фактически нямат задна стена, защото те често се поставят в центъра на стаята и тя има важна декоративна функция.

Стъкло. При покупка на витрина и други «прозрачни» шкафове обръщайте внимание на стъклото. То трябва да бъде закалено, здраво, с нужната якост и да има дебелина 4 мм и повече, за да издържа прилично тегло. Избирайте модели от традиционен (цвята за бутилки), екстра прозрачно (абсолютно бял, без оттенъци) или украсено бронзово. Възможните варианти с огледални модели или орнаменти, нанесени по метода на пясъкоструйна обработка. Може да си поръчате остъкление с рисунки, изработени по ваши собствени скици.

Scroll to Top