Rent A Car – или какво трябва да знаем, ако наемаме автомобил

В България услуги по наемане на автомобил са по-малко ползвани от гражданите на страната, за разлика от същите, когато българите са далеч от пределите на родината. Именно това провокира темата и избрахме да се спрем на някои съществени моменти. За такива е добре да сме информирани, особено в сезона на отпуски, почивки и ваканции по летни  зимни курорти.

Ето и една част от характеристиките на услуга Rent A Car:

За да наемете автомобил ще ви е нужна кредитна карта. Това е замислено така, че самата кредитна карта да е вид гаранция. От нея се стопира една сума, която служи за залог, че колата ще бъде върната в добро състояние. Ако наемателя на автомобил повреди или не върне автомобила, според уговорката, то кредитната карата ще покрие разходите. Кредитната карта, задължително трябва да е на лицето, което ще шофира. Специалистите в тази област съветват преди наемане на автомобил много внимателно да изчитаме договора, който подписваме и да сме в детайли запознати с точки и подточки, за да не се окажем изненадани от споразумението.

На кои неща да обърнем внимание при наемане на кола, Rent A Car – когато наемаме автомобил трябва да сме насяно, с това, което е включено в цената. Ето и някои екстри в Rent A Car, които се заплащат допълнително:

Ако сме с деца, трябва да предвидим столчета. В единият случай можем сами да ги снабдим, а в другия случай да ги наемем с автомобила, но добре е да знаем, че се заплащат допълнително.

Имаме ли навигация и ще ползваме ли такава. Ако ни е необходима, това удоволствие се заплаща допълнително.

Коли под наем се отдават на две цени – по-висока и по-ниска. В първата е включена застраховка и при евентуална повреда, застрахователното покритие поема евентуални повреди. Във втория случай, при наличие на такива сами трябва да платим за щетите.

Друго важно е, че дори да имаме застраховка, в много от случаите има клауза само участие. Тогава до определен размер на щета, ние поемаме, а над него застрахователната компания, към която е застраховката.

Важно е при наемане на кола под наем да сме на ясно с какво гориво се движи колата, за да не объркаме на бензиностанцията и с това да увредим двигателя й. Политиката на повечето фирми за отдаване коли под наем е да предоставят автомобилите с пълен резервоар и такъв да изискват при връщането на превозните средства. В случай, че това условие не е покрито то много от тях начисляват троен размер на горивото.

Някои фирми за Rent A Car предоставят МПС-та в работно време, които могат да бъдат връщани в извънработно време. В тези случай, автомобилите се връщат на паркинг, а ключовете им се поставят в специални кутии. Специалистите съветват при такива обстоятелства да снимаме колата преди връщането й на паркинга, за да имаме доказателство, че тя е предоставена в непокътнато състояние. В противен случай може да пострадаме, ако с нея се случи нещо, след като сме я върнали на притежателя й.

С подобно внимание трябва да подхождаме и когато наемаме автомобила. Оглеждане на външния вид, калници, фарове, врати няма да отнеме много време, но ще ни осигури спокойствието, че няма да се налага да плащаме след това за щети на предходни наематели.

Scroll to Top