3 любопитни неща около съня, преди избора на матраци

Може да имате най-качествените матраци, но ако не знаете како се крие зад качеството на съня, то такъв няма да ви дарява нужните полезни свойства. Ето, защо избрахме за вас да разкрием някои любопитни неща около съня. Ето и 23 въпроса, които често си задаваме, но невинаги намираме правилният отговор:

Трябва ли да спим през деня?

По кое време на деня е най-здравият сън?

Колко фази на съня има и кои са най-силните?

Ако въпреки покупката на нов матрак все още се чувствате уморени, слаби или вяли на утринта, то помислете за факторите, които може би оказват влияние:

Трябва ли да се спи през деня?

През деня сънят в относително кратък период от време (20 – 30 минути) е в състояние да възстанови енергията и да даде сила, за да компенсира часовете на недоспиване през нощта. Въпреки това, необходимостта е много индивидуална. Според учени, редовната НТД ефективност нараства, укрепва сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечен удар.

По кое време на деня е най-здравият сън?

Смята се, че активността на човек зависи от положението на слънцето. Най-ниската такава е в 12 през нощта. Въз основа на това, часовете на здравословен сън са от 21.00 до 3.00, също са възможни варианта: 22.00 – 4.00 23.00 – 5.00. Във всеки случай, най-полезен и продуктивен е сънят преди полунощ. По своята ефективност до 12 часа сън през нощта е равно на два часа сън в различно време.

Човешкото тяло, по-специално работата на мозъка се възстановява по време на тези  часове и е както умствена, така и емоционална. Ефективната почивка ще допринесе да се избегне деформация и хронична умора. Здравословният сън е в състояние да премахне умствена умора, която води до главоболие, сънливост реакции с повишено кръвно налягане.

Колко фази на съня има и кои са най-силните?

Известно е, че човешкото сън на нощ се свежда до 4-5 цикъла. Цикълът се състои от две фази: бързи и бавни. Най-дълбок сън е фаза REM сън и в нея е много трудно да се събуди човек в този период. Ако това се случи извънредно, той усеща сънливост, умора и слабост. Бързата фаза на мозъка работи активно и човек сънува. В тази фаза ако настъпи събуждане, той си спомня сънят. Събуждането по време на REM съня се случва лесно и не причинява дискомфорт.

Фазите на бавен и бърз сън вървят един след друг. Чрез бързо преминава от една в друга фаза и времето за това е приблизително 20 минути и до 2-ри час. Ето защо, ако искате, можете да се изчисли времето на събуждане, така че да паднете в сън REM и да се събудите свежи и без дискомфорт.

Scroll to Top