10 неща, които не знаех за Айфеловата кула

Пътуването учи повече от всичко друго. Понякога един ден, прекаран по други места, дава повече от десет години от живота у дома.“ Анатол Франс

Айфеловата кула е завършена сграда в края на март 1889 – преди 120 години. Дори ако никога не сте били във Франция, със сигурност ще сте я видели поне стотици пъти по телевизията или върху картите. Но знаете ли нещо наистина интересно за това инженерно чудо?

Преди това планувайте една почивка.

Редактора на http://iopz.com/ намери десет нетривиални факти от историята на Айфеловата кула.

  1. Когато огромна кула е открита през 1889 г., тя е най-високата структура на света. Още през 1930 г. в заглавието е хванат небостъргач компанията „Крайслер“. В навечерието кулата е 18 метра. Въпреки това, ако към височината на Айфеловата кула добавите дължината до 24-метрова антена, то „Крайслер“ ще бъде забравен. В наше време, Айфеловата кула заема само на пето място сред високи сгради във Франция.
  2. Айфеловата кула има формата на монотон, но това е илюзия в перспектива. Тъй като строителството е много високо, тогава всъщност е боядисана в три различни нюанси на цветовете. Най-тъмнният тон в основата на сградата се използва, като най-лек. На върха кулата е покрита с 60 тона боя на всеки седем години, за да я предпазят от корозия.
  3. Известният готвач Ален Дюкас (Ален Дюкас) притежава гурме ресторант на втория етаж на кулата.
  4. През 1912 г., разработчикът на палто-парашута решил да тестват своето изобретение на Айфеловата кула. Мъжът скочи от инсталациите на трети етаж и бил убит.
  5. Преди ръката на германците да попадне над Париж по време на Втората световна война, французите извършили саботаж на Айфеловата кула. Взели асансьор, насочили го към врага, но не могли да се насладят на гледката към града. Но Хитлер не бил твърде мързеливи, за да се изкачи в подножието на кула. ​​Асансьорът бил ремонтиран през 1944 г. и всички свързани с него войници били оставени на свободен достъп до върха.
  6. Малки копия на Айфеловата кула са в различни части на света: САЩ Лас Вегас, Китай и Шенжен, румънски Слобозия, Копенхаген (Дания), Варна (България), Актау (Казахстан) и други градове.
  7. Густав Айфел е гравирана върху кулата със 72 имена на видни френски инженери, учени и математици на времето.
  8. В годините 1925-1934 Citroën автомобилната компания използва четирите страни на кулата като билборд. Това е най-голямата реклама до момента. Ако и вие търсите такава, вижте повече на http://lzyi.com/.
  9. Въпреки височината, само един човек загубва живота си докато трае строежа на кулата.
  10. Томас Едисон посетил Айфеловата кула и бил много впечатлен. Той написал в книгата за гости: „Мосю Eiffel, инженерът, храбрият строител на огромните и необикновени творения на модерното инженерство от някой, който е много уважаван и се възхищава от всички инженери, включително Големият инженер на Господ Бог – Томас Едисон.“

Започнете всичко с екскурзии в Европа.

 

 

 

Scroll to Top