Полезно или вредно с климатик – вие решавате

Това дали изпитваме горещина и задух или искаме да се стоплим, всъщност може да има отрицателно въздействия върху здравето ни. Използването на климатици за големи стаи в умерени норми е важно, както в домове, така и в офиса.

Докато един климатикът може да ни достави редица ползи, той може и да попречи да се чувстваме добре. Ето какво още е добре да помним:

Възможно е да се използват климатици, които са известни като „сплит“ или „прозорец единици“. Те могат да работят само за една стая и циркулират въздуха вътре.

Мерките, които могат да се вземат

Какъвто и климатик да използвате трябва да се ограничат щетите. Ако държите стаята си чиста и редовно забърсвате прах, повърхности, тупате и почиствате килим, пътеки и пердета, то вероятността прашни частици, акари и мухъл и плесен да се развият и да попаднат във филтрите е минимална. Важно е и филтърът за климатик да се почиства два пъти годишно, а един път на две години да се сменя с чисто нов.

В домашната среда, както и в офиса е изключително важно редовно проветрените помещенията. Това също допринася по-здравословен и качествен въздух, които да циркулира, когато климатикът работи. Това ще ограничи проблема като средата на пещерен човек.

В същото време, може също да се възползвате и от помощта на овлажнител в една и съща стая, за да се уверите, че вашата стая не е прекалено суха. Може дори да използвате сензор за измерване влажността на помещението, а след това ще да разпространите водни капчици навсякъде в околната среда, само когато са необходими.

Важно е да не се използва климатик ненужно. Трябва да се помисли, преди да го използвате дали не би било по-добре просто да отворите прозорец. Всичко в умерени количества може да е полезно и приятно и обратното – когато се прекалява с него да навреди.

Scroll to Top