Как да почистим за празниците

С предстоящия месец на най-много празници в годината, Декември в настоящия материал ви предлагаме да се погрижите за дома си подобаващо. Въпреки, че официално всеки е освободен от ангажименти по службата, то добра идея ще е да поканите уюта, чистотата и хармонията в дома си.

  1. Почистване на спалня и гостна

–           Полилей – за да стане качествено почистването на полилея и да няма нежелани аварии е добре да демонтирате от тавана. Така ще може да забършете до блясък всеки орнамент. За целта направете разтвор от вода и препарат за измиване на съдове. Натрийте всяка част от полилеят и подсушете внимателно. За да не оставят пръсти по стъклените части докато монтирате, сложете памучна ръкавица.

–           Вази – напълнете вазата с разтвор от оцет и вода, оставете я да престои цяла нощ, а на сутринта изплакнете с вода. За по упорити напластявания използвайте зърна ориз или четка.

–           Щори и завеси – за да се отстрани жълтия оттенък по щорите може да се накиснат в разтвор от белина и вода. Завесите е добре да се изпират в пералнята и още мокри да се простират, за да се изпънат добре. За завеси от тежък плат се препоръчва да бъдат изсмукани с прахосмукачка.

  1. Почистване на техника

–           Мебели от кожа – първо се отстранява натрупания прах с мека памучна кърпа, а след това повърхността се отрива с препарат за кожа.

–           Мебели от дърво – на пазара за мебели има специални пасти за грижа за дървото. НВ някои случаи може да се ползва и пчелен восък. За блясък се полира с вълнен парцал. За почистване с изхвърляне на фотьойли и бюра потърсете фирма Stancya.com е на вашето внимание.

–           Телевизор, компютър, телефон – всяка техника, трябва да бъде изключена от контакта, предварително. Полирането и забърсването се прави с микрофибърна кърпа. Важно е да не се употребяват препарати със съдържание на спирт и абразив. За мониторите се използва мека салфетка. Клавиатурата на компютъра се почиства внимателно с памучен тампон между всяко отделно копче. Дистанционните устройства могат да се изтрият и с влажни кърпи или антибактериални салфетки.

  1. Почистване на кухня

–           Мивка – за да бъде отстранен котелния камък, задължително е да се ползва абразивен препарат. Четки, гъби и телчета се подменят периодично, а ако ще се ползват още се дезинфекцират в микровълновата печка.

–           Съдове от мед – лимонов сок и сол са идеално средство за връщане на блясъка по медния съд. След като престоят така натрити се изплакват и отново стават като нови.

–           Кранове – специален препарат против варовик върши чудесна работа. При липса на такъв може да се използва и оцет. След като престоят така се изплаква и подсушава.

–           Печка – мек почистващ продукт и четка за зъби могат да помогнат да отстраните у най-трудно достъпните петна. Забърсването става с влажна кърпа.

–           Дървени плотове и кутии – за да бъдат добре стерилизирани се ползва вряща вода и кърпа. Предметите, които са хванали плесен е най-добре да бъдат подменени с нови.

–           Храни – храните, които се съхраняват в метални кутии и съдове се развалят много по-бързо. Препоръчват се съдове от стъкло и пластмаса. При съмнения, че не могат да бъдат почистени е добре да се заменят с нови. Дребните частици от мухъл и други бактерии лесно се разпространяват на здравата храна и така я развалят.

 

 

Scroll to Top