Дизайн и колорит

Цветът като важен композиционен елемент в дизайна на облеклото и обувките и носи голяма част от динамиката, настроението и характера на образа в проекта или готовото изделие. Колоритът на дрехата би могъл да доразвива, подчертава и подкрепя основната идея, изграждана и чрез силуета, формите и пластиката в общата композиция. По-често цветът е в унисон с впечатлението, създавано от останалите композиционни елементи, но това съвсем не изключва вълнуващата възможност за присъствието му като контрапункт – композиция в композицията – създаващ нещо наистина необичайно и различно.

Изключителното разнообразие на изходни материали – естествени и изкуствени, големите творчески и технологични възможности при производство на текстил, трикотаж и други материали днес са богатството на цветната палитра, ползвана от дизайнера на дрехи. Тя му дава неограничени пространства за реализация както на по-концептуални, работни, така и на по-маркетингово ориентирани проекти, в областта на дизайна на облекло – дрехи, обувки, модни аксесоари – там където цветът заема много значително място.

Представяйки някои базови цветни композиции, ще споменем традиционно съществуващото мнение, че в общата композиция на облеклото оптималният брой комбинирани цветове или цветни нюанси е до три. Това схващане, извеждано до правило, е много относително – вероятно се базира на разбираема занаятчийска мъдрост, но едва ли има някакъв смисъл, когато става въпрос за цвят, композиция и дизайн. Посочените композиционни колоритни решения маркират схематично възможни посоки, база, върху която по-нататък могат да бъдат разработени множество варианти. Черното, бялото и нюансите на сивото не са бедна палитра и често силният графичен контраст или дискретният безцветен преход притежават впечатляваща изразителност. В най-обикновения случай в композицията участват само два цвята.

При едно класическо решение – черно и бяло – в зависимост от количеството цвят, съотношението между двата, кой е доминиращ и кой в коя част на дрехата е разположен – чисто конструктивно или емоционално (по отношение на човешката фигура), можем да добавим различни усещания и характер към образа, върху който работим.

Източник: Онлайн магазин за обувки mes.bg

 

 

Scroll to Top