Как да споделяте банята – без скандали

Обикновено банята вкъщи се свърза с интимното пространство, в което можеш да се отпуснеш и да вземеш душ, и сякаш целият стрес от деня просто изчезва. Какво да кажем обаче за сутрешното приготвяне за работа и училище в един и същи час. Тогава използването на банята се превръща в щафетна дисциплина, в която не винаги всички остават доволни. Как тогава да споделите банята, без скандали и с ограничение на стресовите ситуации?

Първо – осигурете повече складово пространство. С подходящите мебели за баня можете да осигурите достатъчно място, в което да съхраните тоалетните принадлежности на всеки. Много семейства  използват кутии където във всяка една поставят най-важните и лични неща за ежедневната хигиена и козметика на всеки член от семейството. Повечето складово пространство около умивалник позволява лесен достъп и добро съхранение на кутиите.

Второ – използвайте визуален код. Например разпределете хавлиените кърпи според любимия цвят на всеки. Така всеки, който ползва банята ще знае коя е неговата кърпа. Колкото повече хора има в семейството, толкова по-важно е да имате достатъчно широк хавлийник или няколко отделни закачалки за кърпи, за да можете да приложите принципа на кодиране.

Трето – план-график за ползване. Също изключително важно особено ако има повече малки и големи членове в семейството. Децата например могат да бъдат научени още от малки, кои са най-важните дейности в банята. Също така е възможно да има винаги и един от родителите, който става по рано поне с половин час, за да може да ползва банята по-спокойно. Графикът може да се прилага на ротационен принцип, защото няма да е справедливо само един да поема тежестта на ранното ставане. Също така възпитанието ще създаде по-добра дисциплина у децата и те по-лесно ще се справят в ограничаващия график.

Инструкции и съвети за почистване. Всеки от семейството трябва да почиства след себе си. Колкото по-рано научат децата това, толкова по-лесно ще се справяте и с всички други стъпки за разумно ползване на банята, с по-малко скандали и недоволни. Също така когато направите ремонт или инсталирате нови модели санитарен фаянс, смесилите, душ трябва преди ползване да се направят и съответни инструкции.

 

Дори банята вкъщи да не е перфектна, да има своите кусури откъм обзавеждано, ако намерите начина да я споделяте правилно помежду си, всичко ще бъде наред.

 

Scroll to Top