Трябва ли да теглим кредит, ако искаме да си купим кола?

Колата в днешно време определено е необходимост. Човек обаче не винаги има средствата, с които да си купи кола и най-често се изправя пред дилемата дали да тегли заем или не.  Ако пък реши да тегли заем, то тогава трябва да добре да се прецени, дали може да се погасява този заем и дали става въпрос за кола втора употреба или чисто нов автомобил.

Ако сте си харесали кола, но нямате необходимата сума пари има три варианта: изчаквате докато събере по-голяма сума,  да изтеглите кредит или пък да си ориентирате нещо, което да влиза в рамките на бюджета, който има в момента.

Минуси при тегленето на кредит за кола

Ако сте се спрели на този вариант, то нека да разгледаме какво наистина означава да изтеглите заем. Като цяло покупката на кола е свързана с много емоции и това всъщност се опитват да направят рекламите – да въздействат на емоцията.  Но защо това е лошо, ще разберем като разгледаме следния пример.

Колко реално струва колата? Да речем, че наистина сте решили да си купите кола за 30 хиляди лева. Вие теглите заем, но лихвата е около 3,5%. Това означава, че ще трябва да погасявате заема с по 100 лева на месец. Излиза, че колата ще ви струва почти двойно в дългосрочен план.

Има и един друг фактор и това е обезценяването. Още с първата година колата струва с 22% по-малко от стойността си, след  като изплатите дълга едва ли ще можете да й вземете повече от 15 хиляди, ако сте решили да  продавате, да не говорим, че може и изобщо да не я продадете. Това изобщо не звучи оптимистично, нали?

Гаранционен срок

Много хора са решили да си взимат нова кола, за да са сигурни, че няма да се занимават с майстори. Гаранционният срок на колата обикновено е 3 години, а за изплащане на дълга са нужни 5. Това се превръща в истински кошмар за собственика, тъй като той трябва да плаща и ремонта на колата и заема от банката.

Източник: parite.bg

Scroll to Top