Метални или пластмасови рамки за дамски слънчеви очила

Метални или пластмасови рамки за дамски слънчеви очила: кое е по-добре?

Ако сте изправени на кръстопът в избора на дамски слънчеви очила, проучете, какво съветват специалистите.

Те ни разкриват, тайните за предимствата и недостатъците на материалите на рамката. Разберете, кой материал е за предпочитане и коя рамка е по-добра – пластмаса или метал.

Има ли значение материалът на рамката за очила

Както пластмасовите, така и металните рамки имат редица плюсове и минуси. В същото време пазарният дял на тези и други е приблизително равен. Какво влияе над материала на рамката и необходимо ли е да му се обръща толкова много внимание?

Според експертите в бранша, да необходимо е. Материалът на рамките за очила в много отношения определя, колко удобно ще е да носите очила. Той също така определя живота на вашата оптика, нейния външен вид и тегло.

Все пак няма универсален отговор на въпроса, кой е по-добър – пластмасова или метална рамка. Във всеки случай изборът на рамка трябва да е индивидуален. В същото време трябва да имате предвид не само собствения си стил, но и начина си на живот, както и чувствителността на тялото, това дали страдате от алергични реакции.

Метални рамки: плюсове и минуси

Рамките, изработени от метал са класика. Това е отдавна доказано решение, което ще отговаря на тези, които се придържат към традиционния стил. Дизайнът на металните рамки в по-голямата си част е доста сбит и консервативен.

Метални рамки за дамски очила – изборът на привърженици на класическия стил

Производителите на рамки, активно използват различни материали и сплави за своите продукти. Може да срещнете модели от титан, никел, алуминий, стомана, мед. За хора, страдащи от алергии, са предвидени рамки, изработени от хипоалергенни сплави.

Дизайн

Съвременните технологии, позволяват да се експериментира с моделите дамски слънчеви очила. Моделите могат да бъдат в ярки цветове или дори да са покрити с благородни метали. В колекциите на първокласни марки, има такива, инкрустирани със скъпоценни камъни, скъпоценни дървесини и други материали от луксозен клас.

Що се отнася до стила, металните модели, като правило, имат тънки форми. С тях, очилата изглеждат безтегловни и не привличат цялото внимание. Това е метал, от който се правят модели, които от няколко години са лидери в списъка на тенденциите.

За тези, които търсят най-незабележимите очила, металните рамки ще е спасение. Тя отдавна са използва в безрамкови модели, в които лещите са монтирани с фини болтове.

Корекция на зрението

Металните рамки не са подходящи за всички видове очила. По-специално, те са трудни за комбиниране с дебели лещи – в тънките рамки, такива лещи изглеждат неестетично и понякога е трудно да се поправят.

Удобство при носене

Въпреки, че се смята, че металните рамки са по-тежки от пластмасовите, съвременната технология позволява да създавате леки и удобни дизайни, които почти не се усещат по лицето. Извивките за уши, често се допълват с гума, което намалява натоварването на слепоочията и ушите и прави рамката още по-приятна за използване.

Предимства и недостатъци

Предимствата включват:

Висока издръжливост във всеки ценови сегмент;

Тънките рамки имат способността да правят почти незабележими очилата;

Добра здравина;

Способността за създаване на сложни структури, например сгъваеми рамки;

За разлика от пластмасовите изделия, металните могат да бъдат ремонтирани в случай на повреда (но не всички). Също така е възможно регулиране на размера.

Недостатъци:

Някои рамки могат да причинят алергии, което се проявява като обрив и зачервяване на кожата;

Дизайнът на металните рамки е доста еднакъв;

В студено време металната рамка може да е неудобна.

Характеристики на пластмасовите рамки

Рамките, изработени от пластмаса, станаха популярни в първата половина на 20-ти век и много бързо се превърнаха в еквивалентни конкуренти на металните модели. Те са леки, практически неалергенни, евтини и впечатляващи по цветове и дизайн разнообразие.

Основното предимство на пластмасовите дамски и част от гамата мъжки слънчеви очила е широката цветова палитра и разнообразен дизайн

Материали

За производството на пластмасови рамки се използват материали като целулозен ацетат, оптил, найлон. Поради лекото си тегло, дори големи структури се усещат по лицето лесно и не причиняват дискомфорт.

Дизайн

Пластмасовите рамки могат да се похвалят с голямо разнообразие от форми. Този материал е най-добрият за обработка и отваря широко поле за експерименти за дизайнерите. Богатството на цветовата палитра заслужава специални овации.

За ценителите на класиката ще се намерят подходящ модел. Сред линията на всяка марка има традиционни рамки в сдържани цветове. Дори очилата костенурки, които се върнаха на мода, също са направени от пластмаса.

Дамски слънчеви очила с форма котешко око и правоъгълник – тези модели, традиционно са изработени от пластмаса и не излизат от мода от няколко години.

Корекция на зрението

Пластмасовите рамки нямат технологични ограничения и вървят добре, както с диоптрични очила, така и със слънчеви очила с всякаква дебелина. Големият избор от налични форми позволява да изберете оптималните рамки за ширината и разстоянието между лещите, за да коригирате всички проблеми със зрението.

Удобство при носене

За разлика от металните рамки, пластмасовите не са регулирани, което може да намали качеството на тяхното използване. Ето, защо е важно да изберете рамка, в която ще ви е удобно още на етапа на монтаж.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на пластмасовите рамки:

Достъпна цена;

Голям избор от форми и цветове;

хипоалергенност;

Лекота.

Сред недостатъците:

Невъзможност да се регулира настройката на рамката;

Електрификация (характерна за рамки, изработени от по-евтини материали);

По-малка якост в сравнение с металните модели.

Комбинирани рамки

За тези, които не могат да вземат решение за материала, има компромис – комбинирани рамки, които са изработени от метал и пластмаса.

Комбинираните рамки съчетават силните страни на метала и пластмасата.

Комбинираните рамки, често използват силните страни и на двата материала. Такива очила са издръжливи и надеждни, като метални модели, но в същото време с интересен дизайн.

Комбинираните рамки са по-скъпи от пластмасата и метала. Те могат да бъдат допълнени с ексклузивни материали, като скъпоценни камъни и благородни метали. Такива модели, обаче не са рядкост на масовия пазар, така че може да ги изберете за почти всеки бюджет.

В заключение

Кой материал за дамски слънчеви очила е най-подходящ – вие решавате. Ако искате да имате очила, които да са почти невидими на лицето ви, обърнете внимание на металните модели.

Металните изделия са по-трайни, но за някого дизайнът им може да изглежда твърде консервативен. С пластмасови рамки е по-лесно да се създаде ярък и екстравагантен образ, но класическият стил не е чужд на такива модели.

Ако искате предимствата, както на метала, така и на пластмасата, потърсете комбинирани рамки.

Scroll to Top