Как се поставя икона в дома?

Кое е подходящо място за поставяне на икона в къщата?

Ето няколко идеи:

– В антрето

Може да се закачи на стена с лице към входа на жилището. Изложена по този начин, дарява благословия на всеки, който влиза или напуска дома.

– На източната стена

Присъщо е, че иконите се поставят на източната стена, така както са разположени пред олтара в черквата. Християнските цели по време на литургията е да сочат на изток. Ако имате иконостас и кандило е добре да го вземете на предвид. В противен слчай, че нямате достатъчно място на източната стена, спокойно можете да ги разположите и на друга стена.

– В кухнята, трапезарията, гостната стая

Иконата помага, без значение къде е поставена. В кухнята тя дарява благословия на храната, в трапезарията закриля вашите дейности, в гостната, където се събират хората носи своята благодат, а в детската стая пази ден и нощ децата.

– В спалнята

Тук мненията са малко противоречиви. Според някои хора иконите не са предназначени за спалнята, понеже мъжът и жената консумират брака си там. Друга група считат, че иконите намират приложение в спалнята, но е редно да се покриват в моментите, в които хората споделят любовта си. Третата група вярват, че е необходимо в спалнята да има икона, защото тя ги закриля и пази по време на съня и почивката и ги прави здрави и спокойни.

– Под възглавницата

Някои хора, смятат, че иконите не се поставят в шкафове и чекмеджета. Други пък ги държат под възглавницата или под дюшека, за да нямат лоши сънища.

– В дамската чанта

Като цяло хората не споделят такива лични неща, но понякога те държат икони в чантата или портфейла, за да ги закрилят навсякъде.

– На бюрото

Дали даден човек ще постави икона на бюрото си се определя от това дали иска хората, които влизат на работното му място, да знаят, че е вярващ. Някои хора предпочитат да държат иконите в чекмеджето, за да бъдат по-дискретни.

Източник: ikonite.bg

Scroll to Top