5 легендарни свирачи на духови инструменти

Духовите инструменти са чиста репрезентация на чистата, груба сила на брас музиката като цяло. Днес духовите музиканти свирят толкова разнообразна музика, че е трудно да се върнем към военните оркестри възникнали преди много векове. В този нестандартен текст ще споменем 5 големи музиканти свирили на брас духови музикални инструменти, но не, за да подчертаем легендарните им способности, а за да впишем прекрасните инструменти на които свирят в контекста на музикалните възможности.

Знаете ли какво е корнет? Това е духов музикален инструмент, който се явява като предвестник на тромпета. Боби Хакет бива определен от критиката и от дистанцията на времето, като най-добрия корнетист през 30-те и 40-те на миналия век. Свирил е в джаза на тези години като солист, но едновременно е свързвал хорн секцията с незабравимо гладко звучене и прекрасна лирика.

Тромпетът заслужава също високо място в нашата мини класация. Той е представен от легендарния Луис Армстронг. Според анализ на стила на свирене, който Луис е използвал, той не случайно е сменил корнета с тромпет, защото иначе е оставал без дъх.

Златното поколение джаз музиканти от средата на 20 век не са само джазмени. На тромпет свири и друга легенда – Браян Следж. Неговото свирене се свързва с пионерството в ска музиката, която днес също има много сериозна ниша в популярната жива музика.

Тромбонът като инструмент е част от създаването на фънк музиката в годините на Джеймс Браун. Само че лицето на тромбона от тези години е Франк Уесли. Чието свирене е било част от режеш като бръснач брас оркестър.

Ако сте меломан и почитател на музиката, няма как да не сте чували името на Майлс Дейвис. В случая обаче няма да го представим само като джаз тромпетист, но и като свирач на флюгелхорна. Изобщо за Майлс Дейвис не може да се говори еднозначно. Това е един от най-влиятелните музиканти познати изобщо на света, а неговата музика отваря широки светове пред новото поколение музиканти, които могат да постигнат много със своите брас духови инструменти.

Източник: музикален магазин musicshopbg.com

 

Scroll to Top