Ухапвания от хлебарки – какво трябва да знаете

Питали ли, сте се хапят ли хлебарките и как изглеждат ухапвания от хлебарки? Нека ви, дадем малко повече информация, относно това.

Статията е заимствана от сайта на preventa.bg.

Ухапването от хлебарка се отличава по вид и размер на нараненото място. Ухапаното се характеризира със зачервяване. Нараненото място може да е на ръка, крак, по раменете, на торса, в задна част на бедрото, по шията или гърба. Локализирането се определя от позата по време на сън.

Кръвосмучещите хлебарки най-често оставят следи по кожата на човека. Характерно за ухапването от хлебарка е самото огризване на кожата.

Погледната под микроскоп раната, дава ясна представа за липсваща част на епидермиса. Засегнатият участък е покрит с фина коричка. Наранените места имат релеф, наподобяващ ситни пъпки. По вътрешността има остатъци и кръвонасядания от изсъхналата лимфа.

Болезнени ли са ухапванията от хлебарки

Възниква опасност и от инфектиране на раната. Тъй като повърхностният слой на кожата е изгризан, то раната доста по-трудно заздравява. За да се избегне рискът от инфекция се ползва антисептичен разтвор за дезинфекция.

Кои места са най-рискови за ухапване

Местата по ръцете и лицето на човека са най-податливи на ухапвания от хлебарките. Насекомите избират винаги по-нежните участъци, а такава са още коремът и бедрата, както и коремът.

Хлебарката търси вода и храна и по време на това търсене засяга участъци, които са по-добре хидратирани. Такива са ъгълчета на устните, пръсти по ръцете, ноктите, долната челюст и бузите.

Наранените места зарастват бавно и често крият риск от развиване на инфекциозни и гнилостни процеси.

Застрашени ли са децата от ухапване от хлебарки?

Децата са най-застрашени т тези вредители. Те са безпомощни и много по-крехки за инсектите от възрастните хора. Те и не могат да се бранят сами по време на съня, затова и най-често са нападани от хлебарки.

Пеленачетата са обект на голям интерес и поради остатъците от мляко и храна в областите около устата.

Белезите от ухапванията могат да останат, ако лечението бъде забавено. В такива случай се получава гнойно течение, усеща се пулсация, понякога се покачва и телесната температура, а самата рана е болезнена и пареща.

За лечение на ухапване от хлебарки се ползват антисептични превръзки.

Инфекция от хлебарка може да настъпи и следствие проникване на слюнката от хлебарка у човека. Такава съдържа опасни съединения, които провокират алергични реакции. Понякога такова състояние може да прерасне в анафилактичен шок, чрез подуване и сърбеж.

Първа помощ при ухапвания от хлебарки

Важно е да се потърси дерматолог. Раната трябва да се третира с антисептичен разтвор. Използват се още: хлорхексидин, кислородна вода 3%, спирт. Мястото трябва да се изолира с превръзка от марля и в никакъв случай, да не се пипа с мръсни ръце. Когато има гноен процес, посещението при лекар е задължително.

Как да се предпазите от ухапване на хлебарки

Чистотата е на първо място. Поддържането на добра хигиена, както на дома, така и на живеещите в него е много важно, за да се предотврати появата на хлебарки.

Хлебарките са вредни за човешкото здраве, не само заради следите от ухапвания, но и защото инсектите могат да отключат алергия и астма.

Важно:

Тук е мястото да уточним, че от домашните вредители ухапвания от хлебарки са най-голяма рядкост. По-често се срещат ухапвания от дървеници или бълхи.

 

Scroll to Top