Характеристики на спалното бельо от калико

Калико е памучен плат с обикновено тъкане на дебели конци, подходящ за създаване на спалното бельо. Благодарение на простотата на структурата на материята, то е предпочитан за изработка на спално бельо.

Плътност в спалното бельо от калико

Плътността на тъканта е в диапазона 125 – 140 g / m², ширината на плата е 220 см. Каликото с по-ниска плътност не е толкова здраво и може да издържи на много по-малко пранета. Ако пък плътността на тъканта надвишава 140 g / m², тогава вече става неудобно да се спи върху него,  поради повишената му твърдост, но експлоатационният живот на такъв комплект е много дълъг.

спални комплекти

Каликото може да бъде направено от 100% памук, но към състава на нишките често се добавят синтетични влакна, за да омекоти тъканта, както и да се намалят производствените разходи.

Предимства за калико за спално бельо

Сред основните предимства на спалното бельо калико са:

Екологичност

Калико от 100% памук е чудесен вариант за спално бельо. Именно от такава материя се изработват спални комплекти за деца.

Хипоалергичнност

В производствения процес не се използват вредни вещества и алергени, поради което тази тъкан е абсолютно безопасна дори за хора с алергии.

Комфорт

Въпреки високата си плътност, калико е умерено мека тъкан, така че е много удобно да се спи върху нея.

Практичност

Спалното бельо от калико не избледнява, не се свива, лесно е да се пере, както в пералня, така и на ръка. Платът се глади лесно, не се електрифицира и като цяло не изисква специални грижи.

Дълготрайност

Калико може да издържи на голям брой пранета и може да служи вярно много дълго време, без на практика външният му вид да претърпи каквато и да е промяна. Платът не се деформира и завалва.

Дишаща материя

Калико е дишаща материя. Той перфектно пропуска въздуха и абсорбира влагата, така че спането в такова спално бельо е удобно както през зимата, така и през лятото.

Огромна селекция от размери и цветове

Комплектите от грубо калико са много популярни сред потребителите, така че производителите на спално бельо от калико се опитват да задоволят максимално търсенето, като предлагат комплекти с различни размери,  цветове и  вариации.

Източник: https://aliexbg.com

Scroll to Top