Спално бельо за бебета – правила за избор

Правилно избраното бебешко спално бельо в креватчето има положителен ефект върху настроението на детето през деня. Резултатите от многобройни изследвания на специалисти доказаха, че дълбокият и спокоен сън е най-важното условие за здравето, физическото и емоционалното развитие на бебето.

По време на дневна и нощна почивка се активира нервната система, която насища тялото с правилната енергия. Разберете кой комплект е по-добре да изберете по-подробно  в статията.

Безопасност

Първото и най-важно нещо, което трябва да имате предвид, е съставът на тъканта. Памукът е най-подходящ за спално бельо. Той позволява на въздуха да премине перфектно, ще помогне да се избегне прегряване или хипотермия на бебето. Последното е много важно, тъй като механизмите за терморегулация при новородените все още са нестабилни.

Материалът не трябва да причинява алергични реакции, които често се случват при малки деца. Не забравяйте да проверите дали върху бельото няма копчета. По всяко време те могат незабележимо да се отлепят или отшият и да попаднат в устата на детето. По-добре е да купувате стоки с велкро или ципове.

Как да изберем правилния комплект

Бебешкото спално бельо в кръгло креватче за новородени трябва да бъде избрано строго по размер. Основните критерии тук са диаметърът на матрака и неговата височина. Етикетите показват диаметъра за кръгли продукти и два радиуса за овални сортове. Размерът на самия чаршаф трябва да бъде с 20-25 см по-голям от матрака.

Предмет и размер на комплекта

Когато купувате спално бельо за новородени, трябва да знаете размера на матрака. Като правило параметрите на детско креватче са стандартни – 120/60 см. Ако обаче комплектът е закупен като подарък, по-добре е да се изяснят. Може да се окаже, че родителите са поръчали индивидуално детско креватче или планират да купят люлка, за която стандартните размери на спалното бельо не са подходящи.

Как да изберем спално бельо за бебе?

Важно е новородените и бебетата да купуват качествено и безопасно спално бельо. Бебетата са много чувствителни. Неправилният избор на комплекта може да доведе до развитие на алергични реакции, лош сън и поява на редица други проблеми.

Важно е материалът да е хипоалергенен, хигроскопичен и дишащ. Спален комплект от памук, груб калико, сатен, фланел и камбрик е подходящ за новородено. Препоръчително е да изберете плата на спалното бельо, като вземете предвид сезона и вътрешния климат.

Scroll to Top