Как да изберем зеле за готвене

Преди да започнете приготовлението по вкусни гозби със зеле е много важно да изберете подходящите зелки. Например за направата на супа или за пълнено зеле е добре да се спрете на младо зеле. Салатата пък ще се получи отлична, ако заложите на по-старо зеле. Минималното време за готвене е 5 минути, а максималното – около 30 минути. 

Как да изберем подходящите зелки за вкусно ястие?

За съжаление, когато купуват зеле, много домакини напълно изключват с колко нитрати може да е пълно то. Също така е добре да отбележим и че някои иначе много полезни вещества, след определен период време могат да се превърнат в токсични и да окажат пагубно въздействие върху състоянието на човешкия организъм.   Ето защо, когато отивате до магазина или близкия пазар за да си изберете зеле, подходящо за готвене, е необходимо да обърнете внимание на следните неща:

Най-добре избирайте българско зеле, тъй като вносните зелки много често съдържат вредни вещества. Причината е, че когато се транспортират далеч, обикновено за доброто им съхранение се използват препарати за подобряване на външния вид, както и такива, забавящи развалянето. Те определено изобщо са от полза за организма, отделно, че и варенето на зеленчука допълнително активира химичните компоненти в състава му.

Понякога търговците, за да продават „красиви“ зелки, нарочно късат горните „грозни“ листа. Така те обаче провокират ранното му гниене. Когато купувате такива зелки, за които имате съмнение, че са „разкрасени“ изкуствено, побързайте да ги сготвите в рамките на няколко дни, защото след това  вкусът им ще започне рязко да се влошава.

Бяло зеле

Особено трябва да сте внимателни при избора на бяло зеле. Вижте колко тежи зелката. Не е препоръчително да се купуват такива, чието тегло надвишава 3-4 кг.

Между листата не трябва да се забелязват празноти и също така не трябва да има много големи жилки. Всички тези неща показват само едно – че производителите са закъснели с прибирането им от полето.

Наличието на черни точки пък на повърхността на листата, дори и ако това са единствено най-горните, е показател за развито заболяване. Такава зелка не трябва да се яде дори и след пълна термична обработка.

И накрая, колкото и да ви се струва чудно, зелето не бива да е изглежда твърде привлекателно. Тези зелки, чиито горни зелени листа направо блестят и са плътно прилепнали едно към друго, най-вероятно са преминали през „разкрасителна“ процедура – обработка с препарати, които със сигурност не съдържат полезни за човешкото здраве вещества. А и никой не знае как подобно третиране ще се отрази на вкусовите качества на зелето.

 

Scroll to Top