Подреждане на хладилника: 10 полезни съвета, които всеки трябва да знае

Изчистеният хладилник не само осигурява добро настроение на домакинята, но и пряко влияе върху безопасността и качеството на продуктите, които се намират в него.

Как да подредим хладилника, да се отървем от неприятните миризми и да разпределим правилно храната? Днес споделяме няколко прости, но много полезни съвета.

  1. Дори ако хладилникът е снабден с функция за саморазмразяване, той трябва да се изключва от захранването веднъж месечно, да се изважда цялата храна и да се избърсва от мръсотия. Това също така позволява да се направи малка ревизия, за да се определи кои продукти вече си струва да се изхвърлят.
  2. Препоръчва се ежедневно да поддържате хладилника чист, за да избегнете неприятни миризми. Можете да ги избегнете, ако опаковате храна в специално фолио, пластмасови торбички, пластмасови контейнери. Също така трябва да се уверите, че млякото или други течности не се разливат по рафтовете и че развалената храна се отстранява своевременно от хладилника.
  3. Когато започнете да миете хладилника, струва си да извадите всички подвижни части и да ги почистите под течаща вода с помощта на препарати. Вътрешността на хладилника е по-трудна за изплакване, затова се препоръчва да се използва топъл содов разтвор, за да се почисти добре. Содата се справя добре с мръсотията, не разваля повърхността, елиминира миризмата, лесно се отмива и не оставя остатъци.
  4. След като изплакнете вътрешността на хладилника, избършете го с чиста, мека кърпа без власинки. Микрофибърът е идеален. След това хладилникът трябва да се проветри за около половин час. Само тогава можете да поставите храна в него и да включите захранването.
  5. Ако след измиване в хладилника има неприятна миризма, тогава трябва да го избършете с вода и оцет. Това също ще дезинфекцира повърхността. Ако след това миризмата не изчезне, ще трябва да накиснете парче памук в оцет и да оставите за 2 часа в ъгъла на хладилника.
  6. Содата за хляб също поема добре ароматите. Препоръчително е да я изсипете в малка чаша и да я поставите в един от ъглите на хладилника. За да работи този метод, трябва да сменяте содата на всеки 2-3 месеца.
  7. Оризът, черният хляб и половинките ябълки са отлични регулатори на вкуса. Освен това, ако ябълките трябва да се поставят в продължение на няколко дни, за да събират миризми, тогава черният хляб се нуждае само от 10 часа за това. За да бъде резултатът ефективен, на всеки рафт трябва да се поставят парчета хляб или ябълки.
  8. Интересното е, че яйцата са чувствителни към чужди миризми и чрез черупките си могат да ги абсорбират като гъба. В същото време яйцата все още отделят въглероден диоксид, така че е по-добре да ги скриете в специални контейнери с капак.
  9. Кренвиршите и колбасите имат много силен аромат, но в същото време не трябва да се слагат в найлонови торбички. Препоръчително е да съхранявате такива продукти, като ги увивате в прозрачно фолио или ги поставяте в пластмасов съд с плътно прилепващ се капак.
  10. Няколко думи за правилното подреждане на продуктите в хладилника. Най-отгоре е добре и трябва да съхранявате месо, полуфабрикати и готвени ястия. Средният рафт е предназначен за млечни продукти. По-долу можете да съхранявате зеленчуци и плодове. Можете да разпределяте мляко, растителни масла, яйца и сокове във вратата. Не можете да поставяте месо и млечни продукти наблизо, а рибите не трябва да са близо до зеленчуците. Някои зеленчуци и плодове изобщо не трябва да се поставят в хладилника.

Източник: https://vladives.bg/

 

Scroll to Top