Как се готви зеле – тайни и трикове

Бялото зеле е зеленчук, който съдържа впечатляващо количество полезни за организма вещества и витамини. Ако забележите, че бързо се уморявате, не можете да се концентрирате, сутрешната свежест се губи до обяд, ако бързо настивате, това е ясен знак, че в организма ви липсва витамин С.

Както суровото, така и киселото зеле, както и това, което е приготвено, могат да компенсират липсата на витамин С, ако ядете зелеви ястия всеки ден.

Зелето топи мазнини

Зелето е чудесно средство за изгаряне на мазнини и затова се препоръчва горещо на хора с тегло над нормата. То може да се ползва за приготвяне на салати, пълнежи за пайове, кифлички, палачинки, баници и други. Как обаче да сварите зелето лесно и правилно? И как да отрежете пънчето му?

Как да отрежете пънчето на зелето

Повечето рецепти изискват да премахнете пънчето, преди да го приготвите. Премахването на зелевата дръжка ще съкрати времето за готвене на цялото ястие, а също така ще улесни нарязването на останалото зеле.

Има няколко начина за премахване на пънчето  – всичко ще зависи от формата, в която имате нужда от зеле за по-нататъшна работа. Премахването на дръжката от цялото зеле е малко по-различно от премахването на пънчето от половинки или дори четвъртинки зеле. Във всеки случай тази работа не отнема много време и ще се справите с нея доста бързо.

  • Изплакнете зеленчука. Ако е необходимо, махнете горните листа.
  • Отрежете стъблото на зелето, което е под дъното на зелето.
  • Нарежете зелето наполовина отгоре надолу, така че разрезът да е в средата на пънчето.
  • Направете разрез надолу, под ъгъл по едната страна на пънчето.
  • Направете подобен разрез от другата страна. Резултатът трябва да бъде V-образен разрез.
  • Отстранете пънчето.

Инструкции стъпка по стъпка за варене на зеле

Стъпка 1

За да приготвим зеле, се нуждаем от тенджера, нож, кухненска дъска, вода, сол.

Стъпка 2 

Накълцайте много ситно главата на зелето.

Стъпка 3

Поставете зелето в тенджера. Добавете достатъчно вода, за да го покриете леко. Добавете малко сол на вкус. Оставете го да заври и след това нека да поври покрито  на тих огън.

Стъпка 4 

Прецедете готовото зеле. Можете да го сервирате!

Източник: lesnirecepti.bg

Scroll to Top