Карането при зимни условия

Шофьори, подгответе се психически и физически за карането при зимни условия

Лошото време е голям враг на всички шофьори. Затова, когато настъпи зимата, водачите трябва да са много по-внимателни. Навали ли сняг, през деня той се топи, превръщайки пътя в голяма река, а през нощта отново замръзва, образувайки пързалка, което, разбира се, ужасява много шофьори.

Но, за да се справите успешно при зимни условия и да не се превръщате в редовен клиент на пътна помощ, ще ви помогнат много тези няколко трика:

Ако шофирането на лед е нещо необичайно и ново за вас, проверете щателно автомобила си, преди да тръгнете на път. Вижте колко забавя колата, колко се плъзга, колко бързо колелата реагират на завоите.

Също така е ясно, че трябва да шофирате и със зимни гуми. Това е задължително. Поставянето на подходящи „обувки“ за автомобила не само ще улесни живота на водача, но и ще спаси живота му и този на пътниците. Спирачният път при различни условия е различен! Ето защо, не само за всеки автомобил, но и за всеки водач, гумите трябва да се избират индивидуално. Имайте предвид, че е много важно да знаете при какъв климат и по какви пътища ще карате през зимата. Гумите без шипове с плътен модел на протектора са чудесни за града или за каране по сравнително незаледени селски пътища. Най-добре е да разполагате с гуми с шипове и на четирите колела, защото никой не знае как ще се държи колата ви, когато изпадне в аварийна ситуация с две зимни и две летни гуми.

Също така, дръжте се на разстояние от съседите си по пътя. Безопасното разстояние между автомобилите се изчислява по проста формула: средната скорост на автомобила, умножена по две. Така например, ако шофирате с 30 км / ч, безопасното разстояние за вас е 60 метра.

Естествено, трябва да спазвате ограничението на скоростта – това е гаранция за безопасност за вас и вашите близки. Дръжте се така, сякаш сте получили книжката си вчера – движете се по магистралата, без да сменяте лентата, не бързайте бясно от точка А до точка Б и най-важното, забавяйте на опасни завои. Дрейфовете са основната причина за зимните инциденти.

 

Scroll to Top