Спортни добавки за по-големи мускули

Най-трудното е да натрупате и поддържате маса за ектоморфи и още повече да го направите у дома, особено без спортни добавки. И така, ектоморфът е човек, който има генетична склонност към слаба физика.

Ако трябва само да изградите мускули и да дадете на тялото облекчение, тогава протеинът, или по-скоро протеинът, който се съдържа в него, също е подходящ. Но за по-сериозна работа, върху себе си са ви нужни въглехидрати. Те са отговорни не само за телесното тегло, но и за отделената енергия. Гейнерите  са хранителни спортни добавки, съдържащи протеини и въглехидрати. Този вид лекарства помага за напомпване на мускулите и възстановяване енергията на тялото.

Гейнер за наддаване на тегло

Гейнерът е подходящ за тези, които страдат от прекомерна слабост. Може да направите това и у дома. Някои предпочитат да консумират смеси в големи количества. За това се използват мед, ядки, протеини и други висококалорични съставки, но в готовите смеси съдържанието на калории е по-високо. По-добре е да приемате Анавар сутрин, преди и след тренировка. В същото време не трябва да намалявате ежедневната диета или количеството консумирана храна.

Креатин

Това е органична киселина, която участва в енергийния метаболизъм на мускулите и съдържа азот. Приемът на креатин не само насърчава натрупването на маса, но също така осигурява значително количество енергия, повишава силата и стимулира хормоните. Това лекарство се приема за физически упражнения при натрупване на сила, както и за високоскоростни тренировки. Тази добавка е популярна от всички типове спортни добавки и сред тези, които искат да изградят мускули.

Приемайте лекарството по време на тренировка всеки ден в продължение на 6 дни, 20 грама. След това приемът се намалява до 2-3 грама през деня. Ако няма натоварване на тялото, тогава не повече от 5-6 грама през деня.

Омега 3 ненаситени мастни киселини

Това лекарство принадлежи към вида на ненаситените мастни киселини. Съдържа омега 3 алфа-линоленова киселина. Човешкото тяло не произвежда тази киселина самостоятелно. Лекарството се препоръчва за тези, които искат да натрупат мускулна маса.

Най-наситените омега 3 са: рибено масло, камелино и ленено масло, морски дарове. Лекарствата, съдържащи омега 3, също често съдържат витамин D.

Глутамин

Този елемент стимулира растежния хормон, укрепва имунната система, има благоприятен ефект и помага на тялото да се възстанови след интензивни тренировки. За предпочитане е лекарството да се приема преди лягане. Глутаминът няма видим ефект, но има благоприятен ефект върху организма, тъй като стимулира мускулния растеж и укрепва имунната система. Приемайки това лекарство, можете да направите обучението не само ефективно, но и дълготрайно. Трябва да го вземете:

7-10 грама сутрин. Трябва да се приема със суроватъчен протеин.

7-10 грама преди тренировка. Това ще помогне за удължаване на тренировката и подобряване на резултата.

7-10 грама след тренировка. Това ще помогне за попълване на липсващите компоненти в тялото.

7-10 грама преди лягане. Помага за предпазване на мускулната маса от разрушаване.

Витаминно-минерални комплекси

Спортистите ги пият по специално установена програма. Те се приемат при физическо натоварване поради съдържанието на активни вещества, като витамини А, С, В, Е, както и фосфор, калций и други полезни елементи.

Комплексът предпазва мускулите от разпад, тялото от тежки ставни наранявания и навяхвания.

Заместители на хранене

Това е името на лекарствата, които съдържат полезни вещества, протеини, мазнини и въглехидрати, както и бактерии и минерали, мастни киселини, аминокиселини и фибри. Съставът и ефектът са подобни на гейнера. Подходящ за хора, които не могат постоянно да си приготвят храна или нямат време за пълноценно хранене. Заместителите на храна не трябва да се приемат повече от 3 пъти на ден и не трябва да се заменят с пълноценно хранене.

Те най-често са напрах и се консумират с вода или мляко. Различават се от протеина по количеството протеини, въглехидрати и мазнини, които съдържат.

Тестостерон бустер

Веществото насърчава производството на тестостерон от холестерол в тестисите, а също така е в състояние да увеличи мускулната контракция. Има допълнителен стимулиращ ефект по време на тренировка и зарежда тялото със сила и енергия. Приема се по 200-250 милиграма, преди тренировка.

ZMA

Това е името на комплекса от цинк, мед и витамин В6. Помага за повишаване на тестостерона. Цинкът помага за ускоряване на регенерацията на тялото, магнезият действа успокояващо на нервната система и помага на човек да се настрои за почивка и възстановяване. Трябва да вземете един час, преди лягане, 30 mg цинк, 450 mg магнезий, 11 mg B6.

Антиоксиданти

Подпомага прочистването на организма от свободните радикали. Тези вещества се образуват в човешкото тяло по време на стресови ситуации, които включват интензивни тренировки. В такива случаи трябва да приемате лекарства, съдържащи витамини С и Е. Витамин С помага за укрепване на имунната система и мускулната тъкан, трябва да приемате 50 mg на ден. Витамин Е предпазва мускулите от разрушаване и ускорява възстановяването, приеман по 200-400 mg на ден.

Как да съставите диетата си от спортни добавки

За да увеличите телесното тегло, трябва да използвате не само хранителни добавки и заместители, но и естествени продукти. В диетата са необходими порции, съдържащи сложни въглехидрати, захар, протеини и мазнини. Редът на добавяне на спортно хранене:

  • Постепенно въвеждане;
  • Първоначално прием на витамини и замяна на едно хранене с протеин;
  • След 7 дни храненето, преди лягане се сменя с казеин;
  • До пълно натоварване трябва да се прибягва не по-рано от 30 дни след началото;
  • Не забравяйте да си създадете навика да пиете сутрин, веднага след събуждане;
  • Ако няма физическа активност на ден, трябва да се ограничите до протеинов шейк.

Какви са противопоказанията

Всяко ново лекарство, което влезе в употреба, може да има отрицателни последици. Препаратите за спортно хранене за натрупване на мускулна маса не са подходящи за употреба от лица под 16 години. Трябва да се избягва от хора с чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, пиелонефрит. Когато използвате добавки, трябва да спазвате мярката и да не консумирате повече от препоръчаното. Най-добрият вариант е да се консултирате със специалист.

От теория към практика

Нека изчислим приема на хранителни добавки за човек с тегло 60 килограма. Човек с това тегло трябва да консумира най-малко 1970 kcal на ден: протеини – 180 грама, въглехидрати – 240 грама. Ако преведете протеините и въглехидратите в килокалории, получавате 720 и 960 kcal, а за мазнините остават 300 kcal. Ако това е момиче, тогава трябва да пиете 20% от нормата.

Добре е да се знае от начинаещи

Спортно хранене за изграждане на маса може да се приготви у дома. Необходимо е да се запознаете със съветите на културистите, както и да изучите съответната база.

За да изградите правилно мускулна маса, трябва да принудите тялото да консумира енергия за подобряване на метаболизма и с помощта на физическа активност да разкъсате мускулната тъкан. Колкото по-големи са мускулите, толкова повече енергия изискват и те се изпомпват пропорционално на размера си. В началните етапи си е добре да потърсите помощта на професионален треньор.  Той ще може да изготви индивидуална тренировъчна програма, както и да посъветва за спортното хранене в началото.

В онлайн магазин BUL STEROID ще ви помогнат да изберете и правилно да изчислите количеството спортни добавки.

Scroll to Top