Що е то – мултимедия за кола

Всяка година все повече автомобили са оборудвани с мултимедийна система. Наличието на мултимедия за кола се превръща в едно от конкурентните предимства на модерния автомобил.

Какво е мултимедия за кола

Автомобилната мултимедийна система (друго й име е информационно-развлекателната система) интегрира различни средства за забавление, информация и комуникация, използвайки интерактивен интерфейс за управление, като по този начин се постига комфорт и безопасност на управлението. Съществуват монтирани стандартни (фабрични) мултимедийни системи и оборудване.

Структура на мултимедията за кола

Автомобилната мултимедийна система може да включва следните структурни елементи: електронен блок за управление, радиоприемник, мултимедиен плейър, ТВ тунер, акустична система, антени, както и входни и изходни устройства.

Списъкът с елементи, тяхната функционалност може да се различават в зависимост от дизайна на мултимедийната система. Нека се спрем накратко за всеки от тях:

Електронният блок за управление обработва входни сигнали (включително тези от устройства за въвеждане на информация) и генерира управляващи действия, върху задействащи устройства (включително устройства за извеждане на информация). Блокът за управление, като правило, комбинира няколко модула: система, навигация, телефон, Bluetooth.

Системният модул е ​​основата на управляващия блок. Това е компютър с всичките му атрибути – централен процесор, RAM, постоянна памет, твърд диск. На твърдия диск се съхранява различна информация – операционна система, приложни програми (навигация, игри и др.), медийна библиотека, телефонен указател, бази данни на други системни устройства.

Навигационният модул изпълнява функциите на навигационната система. Редица автомобилни мултимедийни системи имат телефонен модул, който представлява вграден мобилен телефон с достъп до други телефони на собственика. За да реализира тази функция, контролният блок има слот за SIM карта.

Bluetooth модулът позволява използването на система за свободни ръце за мобилния телефон на водача. С помощта на технологията Bluetooth безжично се прехвърля различна информация на твърдия диск на компютъра и се осигурява достъп до Интернет.

Някои мултимедийни системи имат функция за гласово управление, която позволява използването на гласова команда за превключване между компонентите на системата, избиране на записи в телефонния указател, търсене на аудиозапис в носителя и въвеждане на дестинация в навигационната система. Функцията за гласово управление може да се адаптира към речта на конкретен потребител.

В допълнение към безжичния Bluetooth интерфейс, системата от мултимедия за кола предоставя и други интерфейси (конектори) за свързване на външни устройства и устройства за съхранение. Основните конектори са AUX-IN (линеен конектор за свързване на външни аудио устройства) и USB (конектор за директно свързване на носители за съхранение, чрез адаптер – MP3 плейър, iPod, iPhone, Media-IN, Snap-IN (адаптер за свързване на мобилен телефон).

В допълнение, контролният блок може да има слотове за карти с памет (SD, SDHC и др.) Предвидени са и интерфейси (конектори) за свързване към контролни блокове на други системи на автомобила, например системи за климатичен контрол.

Радиоприемникът с всички негови основни и допълнителни функции е запазен като част от мултимедийната система. Централното развлекателно устройство е мултимедиен плейър, използван за възпроизвеждане на аудио, видео, текстови данни от CD (DVD) дискове, както и от различни външни устройства. Средният плейър поддържа различни формати на аудио и видео данни.

ТВ тунерът позволява да приемате и гледате телевизионни програми. Рядко се среща като част от мултимедийна система. Възпроизвеждането на картина е възможно само на неподвижно превозно средство, звуковият съпровод също е позволен.

В зависимост от дизайна има цял набор от различни антени, които се използва като част от мултимедийна система: радио, телевизия, навигация.

Директното управление на мултимедията за кола се осъществява с помощта на входни устройства. Такива включват бутони на контролния панел, джойстик, сензорен екран (тъчскрийн). Производителите предпочитат сензорния екран, т.к. той ви позволява почти напълно да се откажете от бутоните на контролния панел.

Незаменим атрибут на мултимедийната система на премиум автомобилите е многофункционален джойстик, монтиран между предните седалки.

Сензорният дисплей също е устройство за извеждане на информация от различни компоненти на мултимедийната система (радио, аудио / видео, навигация, телефон, камера за задно виждане и др.). На дисплея може да се показва различна справочна информация – ръководство за потребителя, данни от бордовия компютър, настройки на автомобила. Дисплеят е TFT матрица с висока резолюция, разположена зад сензорния панел.

В заключение:

Дизайнът на автомобилната мултимедийна система непрекъснато се подобрява. Основните насоки на подобрение са: интегриране на допълнителни устройства, разширяване на функционалността, увеличаване скоростта на трансфер на данни, подобряване качеството на възпроизвеждане на аудио и видео съдържание. От връзката на автомобила с интернет, въвеждането на комуникационна система между автомобилите.

Scroll to Top