Как да развием мозъка си с хоби – рисуване по номера

Дълго време се смяташе, че нивото на интелигентност е програмирано в гените и човек. Така той може да се възползва максимално от нивото на интелигентност, което притежава.

Учените, обаче опровергаха това мнение, доказвайки, че потенциалът на всеки човек може да се развива неограничено. Ето няколко хобита, които насърчават образуването на нови невронни връзки в мозъка. Това от своя страна му помага да работи по-бързо и по-добре.

Свирене на музикални инструменти

Свиренето на музикални инструменти помага за развитието на креативност, аналитични умения, езикови, математически умения и двигателни умения. Това е творчески процес, както е рисуването. Ето, защо може да започнете с нещо лесно, например рисуване по номера.

Четене

Ползите от това хоби не зависят от това, какво четете: „Игра на тронове“, „Хари Потър“ или каквито и да било списания. Четенето намалява нивата на стрес и развива и трите вида интелигентност: мобилна (отговорна за усвояването на нов материал), кристализирана (отговорна за прилагане на вече придобитите знания) и емоционална.

Редовни упражнения

Редовните упражнения осигуряват много повече ползи от тежките периодични упражнения.

Ако тренирате редовно, вашите клетки се пълнят с BDNF, протеин, който подобрява паметта, ученето, концентрацията и разбирането.

Научете нов език

Проучване установило, че хората, които говорят няколко езика, са много по-добри в решаването на пъзели от тези, които говорят само един език.

Много хора нямат познания по чужд език за по-нататъшно кариерно развитие. Имайки предвид, как се развива мозъкът по време на изучаването на езици, хората, които знаят един или повече чужди езици, наистина имат голямо предимство, пред останалите.

Натрупвайте знания и повтаряйте наученото

Много умни студенти изглеждат като истински експерти в последния ден, преди големия изпит. Проблемът е, че това знание бързо се забравя, тъй като те рядко, ако изобщо го прилагат отново.

Една от причините, поради които изучаването на чужди езици ни прави по-умни, е именно защото развива способността за трупане на знания, чрез постоянно повторение. Тъй като се нуждаем от едно и също знание отново и отново, граматическите правила и научените думи се повтарят безброй пъти.

Накарайте мозъка си да работи

Судоку, пъзели, гатанки, настолни игри , видео игри и игри с карти развиват невропластичност. Това е способността на мозъка да се променя с опита, както и да се възстановява и преустройва под въздействието на външни фактори. Започнете с нещо лесно и увлекателно, например картини по номера.

Медитирайте

През 1992 г. Далай Лама кани учения Ричард Дейвидсън да изследва мозъка по време на медитация. Когато Далай Лама и други монаси са били помолени да медитират с фокус, върху състраданието, по време на медитация електроенцефалограмата на мозъка показала гама ритъм, характерен за състоянието на състрадание и щастие. Тоест, въпреки факта, че монасите не го осъзнавали, мозъкът им бил в състояние на дълбоко състрадание.

Това изследване доказва, че можем да контролираме мозъчната си дейност и да чувстваме, каквото искаме, когато искаме. Например, да се чувствате по-силни, преди преговори, по-уверени, когато говорим за повишение и по-убедителни по време на продажба.

Източник: estela.bg

Scroll to Top